Faápolás - fontos tudnivalók, teendők, lehetőségek

Faápolás poszt ideiglenes borító

A Lazurán márkanév régóta jelen van a magyar festékpiacon és egyet jelent a tökéletes favédelemmel. A Lazurán termékek segítenek megőrizni a fa természetes szépségét, kiemelik a fa erezetét, valamint hosszú időn át védik a beltéri és kültéri fafelületeket. A Lazurán termékei közül biztosan megtalálod, amit keresel, legyen szó akár vékony vagy vastag; vizes vagy oldószeres; beltéri vagy kültéri lazúrról

A Lazurán Aqua 3in1 favédő lazúr hozzáadott viasztartalma révén kimagasló vízlepergető tulajdonsággal rendelkezik, ugyanakkor mélyen beszívódik a farostok közé, védelmet nyújtva a fát megtámadó leggyakoribb kártevők és a káros UV-sugárzás ellen. Alkalmazása kültéri nem mérettartó fafelületekre, elsősorban kerítés, homlokzat, széldeszka, kerti bútor védelmére javasolt.

A vastaglazúr vastag páncélrétegként vízzáró réteget képez. A selyemfényű védőfilmet képző, könnyen felhordható oldószeres Lazurán Vastaglazúr kül- és beltéri mérettartó fafelületek, elsősorban nyílászárók bevonására alkalmazható. Kiemeli a fa erezetét, valamint hosszú időn át védi a fát: UV-védő adalékanyag-tartalmának köszönhetően a napfény káros hatásai, míg vízlepergető tulajdonsága révén a csapadék ellen.

Ha gyors és egyszerű megoldást keres, akkor a Lazurán Aqua Rapid termékünket keresi. Rendkívül gyorsan szárad, vízlepergető réteget képez a felületen és csepegésmentes így egyszerű dolgozni vele

ESŐ, HARMAT ÉS PÁRALECSAPÓDÁS

Azzal egy időben, hogy a fának nő a nedvességtartalma, megnő a térfogata is, a száradás során pedig visszacsökken.
A folyamat következtében repedések alakulhatnak ki a felületen, melyeken keresztül különböző gombák támadhatják meg a fát.

MELEG ÉS PÁRA

Elősegitik a gombák szaporodását, így a fa fajtájától függően kékfoltosodás alakulhat ki, vagy más esetben a fa felszínén sötétítő gomba szaporodhat el, tönkretéve a záróréteget, ezzel korhadást idézve elő.
Megfelelő favedő alapozás hiányában a faanyagokat rovarkartevők támadhatják meg.

FONTOS:
Kerti bútorain, asztalain mindig faanyagvédőszer mentes lazúr terméket használjon!

 

Lazurán faápolás 2

 

Nem minden fa egyforma, így a különböző környezeti tényezők sem egyformán hatnak rájuk, ezért fontos, hogy célra, megfelelő típusú fát használjunk.

Nagy általánosságban megkülönböztetünk puha- és keményfát. De mi a különbség?

Beltéri felhasználásnál fontos lehet a fa keménysége, megmunkálhatósága és felületi tulajdonságai. Kültéri alkalmazásnál fontos az ellenálló képesség, de emellett a vetemedési, illetve zsugorodási hajlandóság is.

A puhafa jellemzője, hogy általában világos színű. Jelentős mértékben tágulhat. A puhafánál jellemzően szükség van a faanyagvédőszerrel történő előkezelésre. A kemény fafajták nem igényelnek ilyen típusú kezelést. Általánosságban elmondható, hogy a keményfa tartósabb, mint a puhafa. A keményfák kevésbé hajlamosak a korhadásra vagy rothadásra, mint a puhább társaik.

 

Lazurán faápolás 3

 

Más a cél, más a típus, így más az eszköz is. Attól függően, hol szeretnénk használni a fát, másfajta védelemre lesz szüksége.

Kapcsolódó termékek

  • A Lazurán Aqua 3in1 favédő lazúr áttetsző, vízzel hígítható favédő, alapozó és lazúr egyben. Mélyen beszívódik a farostok közé, mérsékelten időjárásálló és páraáteresztő bevonata védelmet nyújt a gombák és penész ellen. Hozzáadott viasztartalma révén kimagasló vízlepergető tulajdonsággal rendelkezik és esztétikus, selyemfényű színeivel kiemeli a fa erezetét. Megfelelően előkészített kül- és beltéri, úgynevezett nem mérettartó fafelületek (kerítésléc, homlokzat, széldeszka, kerti bútor, madártető stb.) bevonataként alkalmazható.

    Mahagóni
    0,75 l
    Átvehető
    Szállítható
    5 100 Ft / db
    (6 800 Ft/l)
  • A selyemfényű, oldószeres Lazurán Favédő lazúr 3in1 egyedülálló összetételének és biocidtartalmának köszönhetően egyszerre tölti be a faanyagvédőszer, alapozószer és lazúr szerepét. Alkalmazása kültéri nem mérettartó fafelületekre, elsősorban kerítés, homlokozat, széldeszka, kerti bútor védelmére javasolt. Mélyen beszívódik a farostok közé, ezáltal védelmet nyújt a fát megtámadó leggyakoribb kártevők ellen, ugyanakkor véd az UV-sugárzás és a csapadék káros hatásaitól is. Favédőszer hatása mellett esztétikus színével kiemeli a fa erezetét.

    Brazil mahagóni
    0,75 l
    Átvehető
    Szállítható
    0 Ft / db
    (0 Ft/l)
  • A selyemfényű védőfilmet képző, könnyen felhordható oldószeres Lazurán Vastaglazúr kül- és beltéri mérettartó fafelületek, elsősorban nyílászárók bevonására alkalmazható. Kiemeli a fa erezetét, valamint hosszú időn át védi a fát: UV-védő adalékanyag-tartalmának köszönhetően a napfény káros hatásai, míg vízlepergető tulajdonsága révén a csapadék ellen.

    Mahagóni
    0,75 l
    Átvehető
    Szállítható
    6 250 Ft / db
    (8 333 Ft/l)
  • Rendkívül gyorsan száradó vizes bázisú vékonylazúr, melynek bevonata fizikai védelmet nyújt a gombák ellen. Mélyen beszívódik a farostok közé, ezáltal növeli a fafelület vízlepergető hatását, miközben kiemeli a fa eredeti erezetét. Könnyen felhordható, nem csepeg.

    Mahagóni
    0,75 l
    Átvehető
    Szállítható
Faápolás poszt ideiglenes borító