Hogyan fessünk mészfestékkel?

mészfesték

Mi is a mészfesték? Mészfesték használatának módja és előnyei. Tudd meg hol és hogyan kell használni!

Hogyan fessünk mészfestékkel? 

Belső tereid, bútoraid vagy kiegészítőid festése előtt állsz? A megfelelő anyag kiválasztása festés előtt az élettartam és a funkcionalitás tekintetében is kulcsfontosságú lehet, így segítünk a választásban. A mészfesték használata egészen az ókori időkig nyúlik vissza, ma már pedig építészek és háztulajdonosok is használják a világ minden táján, mivel az épületek számára számos előnyt kölcsönöz és az egyetlen igazán környezetbarátnak mondható festék. Nem mindegy azonban, hogy mire festjük rá, mivel ásványi alapú felületre hordhatjuk csak fel a mészfestékeket: alapelvárás, hogy a felület korábban is mészfestékkel festett felület legyen vagy meszes glettel kezelt falai legyenek a kezelendő terünknek. Nem lehet gipszkartont vagy korábban már gipszes glettelt felületet festeni vele. A Héra mészfestéket használatra kész állapotban bocsátjuk rendelkezésre, mely felkeverés után egyből felhordásra kész. Amennyiben pedig a felület elő van készítve meszes vagy ásványi glettel, akkor azonnal megkezdhető a festés, nem kell külön alapozó sem!

További információkra lenne szüksége a mészfestékkel való festésről? Mutatjuk a legfontosabbakat lépésről lépésre!

Mészfesték használata, előnyei 

Az egyik előnye a mészfestéknek az, hogy jól szellőzik. Kitűnő levegőáteresztő, így segíti a falak szellőzését, mely tulajdonságával elősegíti a penészesedés megelőzését és a párásodás gátlásában is szerepet játszik, ami nagy gondokat tud okozni bent ragadása esetén egészségügyi szempontból is a helységben tartózkodóknak. Gyakori a használata ezért ezen festéknek kifejezetten olyan helységekben, amelyek nagyobb valószínűséggel vannak kitéve magas páratartalomnak, mint a konyhák vagy fürdőszobák, kamrák vagy más nedvességgel telítődő helységek.

Sokszor emlegetetett előnye ennek a típusnak továbbá a tartóssága, mivel sokkal hosszabb élettartama van, mint a hagyományos falfestékeknek, illetve az eredeti színét is jobban tartja, nem kopik el vagy mattul, fényesedik ki olyan könnyen, mint a más típusú festékek. Ezért ajánlott különösen alkalmazása kültérre olyan felületek festéséhez, mint a kerítések vagy homlokzatok, ahol az időjárás erősen megpróbáltató. Olyan helységekben, mint a konyha, kamra vagy spejz gyakorlatilag minden baktériumot elpusztít a magas lúgos kémhatásnak köszönhető fertőtlenítő hatásával, mely által makulátlanul tarthatjuk otthonunkat.

A mészfesték továbbá környezetbarát alternatívát jelent más típusú festékekkel szemben, mivel csak természetes anyagokat tartalmaz, mint például a víz és a mész. Nem tartalmaz káros vegyi anyagokat, amelyek a levegőszennyezést okozhatják. Ezért a Héra mészfesték használata segíthet csökkenteni az egészségre káros anyagok kibocsátását, és hozzájárulhat az egészségesebb és biztonságosabb lakókörnyezet kialakításához, miközben árban is kedvezőbb alternatíva más típusú festékekkel szemben. Összességében a mészfestékkel való festés egy környezetbarát, olcsó és sokoldalú lehetőség, amelyet érdemes megfontolni, ha bármilyen festési projektet tervezünk.

Tippek, trükkök 

Legelterjedtebb felhasználása a mészfestéknek az egyszerű fehérrel festés, melytől könnyen eltérhetünk azonban egyedi színek irányába a Héra színezőpaszta segítségével. A színes mészfestéket olyanok számára ajánljuk választani, akik hosszan tartó pasztellebb, halványabb árnyalatokra vágynak otthonukban, mivel ezen festék sajátossága, hogy száradást követően 50%-ban veszít a pigmentáltságából. Ezzel mindenképp ajánlott a keveréskor is számolni, adott esetben egy kisebb területre felhordani és tesztelni az árnyalatot, hogy ne érjen minket a végeredmény meglepetésként. Figyelem: a keverést mindig a megfelelő arányok betartásával végezzük és kövessük a használati útmutatót!

Mivel rendkívül sokoldalúan felhasználható, így kevesen tudják, hogy számos dolog festésére alkalmazható, úgy, mint homlokzatok, belső falak, kültéri kiegészítők, de még bútor fedésére is. Homlokzatok és kültéri tárgyak esetén megszokott, hogy hagyományos külsőt varázsol az anyag felvitele, de különösen működhet az idők során kopottá váló épületeknél. Gyakran ezen logika mentén kerülnek bútorok is fedésre, mellyel egyediekké és stílusossá varázsolhatjuk őket, helyreállíthatjuk esetleges régi kinézetüket, vagy izgalmasabbá tehetjük a lakás kiegészítőit.

Válassz Héra színezőpasztáink közül, és keverj egyedi árnyalatokat Héra mészfestékedből!

Kapcsolódó termékek

  • A kiváló pára- és légáteresztő bevonatot képző, biocidmentes Héra Mészfesték kül- és beltérre is alkalmazható, jó fedőképességű, könnyen hengerelhető főként mész kötőanyagű fehér színű festék. Az oltott és érlelt mész hagyományos jó tulajdonságainak megtartása mellett a Héra Mészfesték könnyű felhordhatóságot és esztétikus megjelenést biztosít.

    Fehér
    4 l
    Átvehető
    Szállítható
    4 350 Ft / db
    (1 088 Ft/l)
  • A kiváló pára- és légáteresztő bevonatot képző, biocidmentes Héra Mészfesték kül- és beltérre is alkalmazható, jó fedőképességű, könnyen hengerelhető főként mész kötőanyagű fehér színű festék. Az oltott és érlelt mész hagyományos jó tulajdonságainak megtartása mellett a Héra Mészfesték könnyű felhordhatóságot és esztétikus megjelenést biztosít.

    Fehér
    14 l
    Átvehető
    Szállítható
    9 790 Ft / db
    (699 Ft/l)
mészfesték