Beltéri ajtó festés

Beltéri ajtó festés kép2

Ajtófestés ötletek. Találd meg a megfelelő színt az ajtódnak! Blogunkban segítünk, hogy mi alapján válassz színt és a festéssel kapcsolatos praktikákat is elárulunk.

Beltéri ajtó festés 

Ráuntál belső tereid hangulatára, vagy csak felfrissítenéd elöregedett szobaajtódat? Az ajtó színe és falfelüteinkkel való összehangolása nagy hatással van a tereink hangulatára. A megkopott, sérült felület nem ok arra, hogy új ajtót vegyél, hiszen egy ajtó felújítása saját kezűleg is egyszerűen kivitelezhető akár lazúr, akár zománcfesték, akár műanyag átfestéséről van szó. Van pár tippünk a tarsolyunkban, melyekkel egészen új színt hozhatsz lakásodba – és nem csak szó szerint!

Ajtófestés színválaszték 

Kitűnő választású ajtófestéknek bizonyul a Trinát univerzális festék, mely 24 színárnyalatban és számos keverési lehetőséggel érhető el. Nincs az a beltéri ajtó színkombináció, amit ne érhetnénk el, ebben a blogposztban. Megmutatjuk a legnépszerűbb variációkat.

Beltéri ajtó festés kép1

Forrás: Pinterest

Ahogy beltéri falfelületek esetén, úgy beltéri ajtó festékek esetén is talán a fehér szín mondható legnépszerűbbnek, melyet részben annak is köszönhet, hogy ez a szín mindenféle stílushoz passzol, de annak is, hogy nagy világosító hatása van helységeinkre nézve.

Beltéri ajtó festés kép2

Forrás: Pinterest

Amennyiben egyedibbre vágyunk, dönthetünk hangsúlyosabb megoldások mellett, melyek erősebben meghatározzák a tér atmoszféráját. Ebben képez egy átmenetet a natúr, bézses árnyalatok beltéri ajtó festék szekciója, mellyel nem képezünk erős megkötöttséget a lakberendezés során, de harmóniát sugallhat a helységben tartózkodók számára.

Beltéri ajtó festés kép3

Forrás: Pinterest

A pasztell árnyalatokkal harmonizálni tudjuk lakásunk meglévő kiegészítőit és bútorait is. Nem dominálják túl a meglévő enteriőrt, de hoznak egy lágyságot magukkal, ami hozzájárul az otthonos légkörhöz.

Beltéri ajtó festés kép4

Forrás: Pinterest

Ugyancsak kedvelt megoldás, mikor egy adott színpaletta különböző árnyalatait alkalmazzuk a helységen belül, akár az ajtó egyes elemei között is differenciálva. Ilyen megoldás lehet a fekete kilincs, sötétszürke ajtó, fehér ajtókeret, világosszürke falfelületekkel kombinálva, míg kiegészítőink szintén ebben a színsávban mozognak. Minimalista hatást kelt, de némi izgalmat az egyes részletek között.

Ez a beltéri ajtó festés ötlet Neked szól, ha játszani támadna kedved az optikai hatásokkal: válassz egy domináns árnyalatot ajtód számára, melyet akár a mennyezet folytatásában is alkalmazhatsz. Trilak Tipp: garantáltan feldobja a színtelen falaid és luxus hatást kelt, ha folyosókon alkalmazod ezt a lakberendezési trükköt!

Beltéri ajtó festés kép5

Forrás: Pinterest

Amennyiben nem riadsz vissza a merész árnyalatoktól, legbátrabbak alkalmazhatják ugyanazt a tónust ajtóra, mint falra. Ezzel a szín erős dominanciával van jelen lakásunkban, de megfelelő bútorokkal és naturálisabb kiegészítőkkel elkerülhetjük a túl zsúfoltság érzetét, és megtarthatjuk az exkluzív kisugárzást.

Mérjük fel lakásunk jelenlegi színkombinációit, és merjük vágyainkhoz alakítani otthonunk kereteit. Amennyiben az összes beltéri ajtó azonos színűre van festve, elkerülhetjük a szedett-vedett összképet, és stílusosan egyedülállóvá tehetjük lakhelyünket.

Kedvet kapott az alkotáshoz? Nézzen szét színes festékeink között!

Ajtó újjávarázsolása 

Beltéri ajtók festése nagyszerű módja annak, hogy felfrissítsük lakásunkat és új életet adjunk neki. Azonban a megfelelő technikák és anyagok ismerete nélkül a végeredmény lehet csalódást keltő. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a legfontosabb lépéseket az ajtók festéséhez.

Az ajtó előkészítése az első lépés: távolítsuk el a kilincset, zárat és az ajtólapot, majd töröljük át szappanos vízzel egy nedves rongy segítségével a felületet. Amennyiben az ajtó régi festékkel van borítva, kaparjuk le a régi borítását csiszológéppel vagy egy spatulával. Finom csiszolópapírral átmenve rajta a festék is jobb tapadást fog tanúsítani. Használjunk Progold ragasztószalagot a nem festendő területek fedésére, úgy, mint az ajtófogantyú vagy a zár körüli részek, mellyel könnyebben igényes munkát tudunk végezni otthonunkban. Előfordulhat, hogy az ajtófelület repedéseket vagy lyukakat tartalmaz, ezeket kijavíthatjuk Trinát mestertapasszal vagy Progold Unikitt mestertapasszal, mely nem csak a felületet egyenlítheti ki, hanem gyorsan megszáradva kemény és könnyen csiszolható felületet biztosít.

Ezt követően bele vághatunk a festésbe, melyhez festékszóró vagy ecset használata ajánlott. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb beltéri ajtóhoz vízbázisú festék használata ajánlott, de a festék típusát mindig az ajtó anyaga alapján válasszuk ki. Mielőtt belekezdenénk a festésbe, biztosítsuk a hosszan tartó minőséget és kellő tapadást egy, vagy akár két réteg Trinát Aqua univerzális alapozóval, mely fafelület és kemény PVC esetén is megkönnyíti munkánkat.

Az ajtólap festése előtt az ajtókeretet fessük meg, majd hagyjuk megszáradni. Az ajtólap festését amennyiben ecsettel és nem festékszóróval kivitelezzük, az ajtó szélétől indulva haladjunk az ajtó közepéig, majd az ajtó aljától a közepéig, az egyenletes hatás érdekében. Miután a festék megszáradt, helyezzük vissza az ajtólapot a keretbe, és tegyük vissza a zárat és a kilincset. Végleges eredmény érdekében az ajtólapot átcsiszolhatjuk szükség esetén még egyszer, majd letörölhetjük egy tiszta ronggyal is.

Szüksége van még segítségre ajtajának megújításához? Mutatjuk részletesebben lépésről lépésre!

Kapcsolódó termékek

 • Az univerzális tapadóképességű, matt felületet biztosító, akrilgyanta-kötőanyagú Trinát Aqua univerzális festék a legsokoldalúbb Trinát zománcfesték. Megfelelő előkészítést követően egyaránt alkalmas kültéri és beltéri fal-, fa-, acél-, könnyűfém-, horganyzott, valamint kemény PVC felületek, továbbá vakolt-, gipsz-, cement- és betonfelületek egyenletes struktúrájú, esztétikus bevonására. Vizes bázisának köszönhetően gyorsan szárad, és a festés nem jár kellemetlen oldószerszaggal. Kifejezetten alkalmas gyermekjátékok és –bútorok védelmére.

  Fekete
  1 l
  Átvehető
  Szállítható
  25
  üzletben elérhető

  Beltéri használata, a nemfestendő felületek takarására,színek elválasztására. A felületről 7 napon belül könnyen eltávolítható.

  38 mm x 50 m
  Átvehető
  Szállítható
  23
  üzletben elérhető
 • A Trinát Special multiTOP 9in1 egyedi formulájának köszönhetően egy rendkívül sokoldalúan felhasználható vizes bázisú alapozó és fedőfesték egyben. Legyen szó akár beltéri vagy kültéri festésről, rengeteg különböző felületen könnyedén megtapad és hosszútávú védelmet biztosít.

  • acél
  • horganyzott acél
  • alumínium
  • réz
  • műanyag
  • fa
  • tégla
  • kerámia
  • csempe felületekre
  Mohazöld
  2,5 l
  Átvehető
  Szállítható
  30
  üzletben elérhető
Beltéri ajtó festés kép2