Gyerekszoba ötletek kis lakásba

gyerekszoba festés kis lakásba

A gyerekszoba dekoráció festés nem ördöngösség, ha néhány alapszabályt betartunk. Miután ezeket elsajátítottuk, nagyobb projektbe is belevághatunk!

Kisebb méretű lakás esetén bár korlátozottak a lehetőségeink, mégis számtalan kreatív megoldás áll rendelkezésünkre, amiket alkalmazhatunk, amikor a gyerekszoba dekorálásának megvalósítására kerül sor. Nem érdemes pánikba esni akkor sem, ha nem született Picassoként állunk neki a festésnek, hiszen egy jól megtervezett sablon segítségével tökéletes minták kerülhetnek fel az üres falakra. Így az egyszerűbb tájképszerű dombok és erdő mellé összetettebb, még színesebb képekben is bátran gondolkodhatunk.

A minta és a háttérszín a falon

Mielőtt elkezdenénk életre kelteni a gyerekszoba falait, érdemes részletesen megtervezni, hogy pontosan mit is szeretnénk viszontlátni a jelenleg üres felületen. A vékonyabb ecsetek megragadása előtt a hengerrel lesz feladatunk, ugyanis szükségünk van egy megfelelő háttérszínre, amelyen mintáink és formáink a lehető legjobban mutatnak majd. Az első lépés tehát a tervezés, amikor a lehető legkonkrétabb víziót is érdemes papírra vetnünk. Bár a jövőben is lesz lehetőségünk átdekorálni a szoba falait, hiszen az aktuálisan választott gyerekszoba minta évek múlva elavult lesz, és a már jócskán cseperedő gyerek biztosan kiválaszt egy színt, ami jobban tiniknek való. Gondolkozzunk most mégis abban, hogy bizony jó pár évig az aktuálisan választott minták, formák és színek pompáznak majd a gyermek szobájának  falán.

Kisebb méretű gyerekszoba esetén érdemes még szem előtt tartanunk a színek térhatását és megfontolnunk az árnyalatokkal való játékot. Az utóbbi időben meglehetősen divatossá vált a kéttónusú falfestés, amely egy gyerekszobában is jól mutat, kivált képpen, ha kisebb térről legyen szó, hiszen a trendi megjelenésen kívül plusz tér illúziójának megteremtésében is szerepet játszik. A falak felső részét halványabb, az alsó részeket sötétebb árnyalatúvá festve nem csak kopottság és elhasználódás ellen tudunk védekezni, hanem hozzásegíthetünk a szobába érkező fény visszaverődéséhez is. Optikailag tovább trükközhetünk még a tér tágításával, ha a padló felújítását is a szobafestési folyamat részévé tesszük. Ugyanis, ha a padlódeszkákon és a falon hasonló, világos árnyalatú festéket használunk, sokkal tágasabb érzetet tudunk kölcsönözni a szobának, bármekkora is legyen az eredeti mérete.

A kisgyerekek szobája a rengeteg játéknak és intenzív, élénk színeknek köszönhetően túlzsúfolt érzetet kölcsönözhet a gyermek számára. Ennek megelőzéseképp, rendelkezésre álló helyünknek megfelelően megoldásként szolgálhat a kompakt téren a fehér vagy halvány háttérszín alkalmazása. Így mintáink megfestése során bátran választhatunk látványosabb színeket, és nem kell aggódni, hogy gyermekünk szűkösen érzi majd magát. 

Válasszunk a gyerekekkel mintát a gyerekszobába

A gyerekszoba falak színének kiválasztása egy igazán könnyed és szórakoztató folyamattá válhat, amennyiben elég merészen állunk hozzá. Ha igazán kreatív megoldást szeretnénk megvalósítani, engedjük el a fantáziánkat és a döntéshozatali kontrollt. Ha valaki, a hálószoba lakója biztosan rendelkezik elképzeléssel, hogy mégis miként lehetne kidekorálni egy üres felületet. Amennyiben gyermekünk már beszél, mutassunk neki lehetőségeket és kérdezzük meg őt, hogy milyen minta tetszik neki igazán. Így a megszokott elgondolások helyett megjelenhet a gyermeki fantázia, például különböző állatos (akár micimackó) minta formájában. 
Az sem kizárt, hogy gyermekünk az eget szeretné elérhető közelségben tudni maga körül, így egy gyönyörű halványkéken pompázó háttérszínen a szivárvány, a felhő vagy akár a hőlégballon alakzatok ábrázolásáról álmodozik. 

Kisfiú gyerekszoba ötletek

Kisfiú gyermeknek készülő sablonok esetén sokszor esik a választás a „tipikus” fiús mintákra, így kerülhetnek a falra a Verdák jobbnál jobb karakterei vagy egy kamion. Kétség sem férhet hozzá, autós dizájnnal nehéz mellé lőni egy kisfiú szoba falainak tervezése során. Haladóbb festők akár egy autópálya grafikával is megpróbálkozhatnak, amely amellett, hogy különösen jól mutat, a gyermek kreativitására is rendkívül jó hatással lehet. A közúti közlekedés megjelenítése mellett választhatjuk a légi – vagy vasúti járműveket. Egy aranyos Thomas, a gőzmozdony festmény jó kedvre derítheti a gyerkőcöt, hiszen arcot is társít a mozdonyhoz, csak úgy, mint a Verdák esetében az autókhoz. A repülős sablonok pedig az egekig repíthetik majd a fantáziáját játék közben.

Lányos szobák festése

Kislányként ki nem ábrándozik arról, hogy királylányként lakik egy kastélyban… Az illúzió megteremtéséhez mi is bátran hozzásegíthetünk egy falra festett kastély és egy hercegnő formájában. Festésben jártasabbak megpróbálkozhatnak akár életnagyságú karakterek megjelenítésével, a kislányunk szája biztosan tátva marad az ámulattól, és ha egyedül is tölti szobájában az éjszakát, a falon lévő hercegnő őrzi majd álmait. Egy csajos szoba falain remekül mutatnak még a virágos minták, amik három – négy összepasszoló színárnyalatban érik el a legjobb hatást. Az ezekhez szükséges sablonokat, különböző méretekben is könnyedén megrajzolhatjuk, majd kivághatjuk kartonpapírból. 

gyerekszoba festés kis lakásba