Mennyezetglettelés fortélyok

gletteles

A mennyezetglettelés nehéz fizikai munka, de ha odafigyelünk pár dologra, akkor gyorsan végzünk vele és csiszolni is alig kell majd a végén!

Miután rászántuk magunkat a szoba felújítására vagy kifestésére, gyakran szembesülünk azzal a feladattal, hogy a festendő fal felületi hibákat, azaz lyukakat és repedéseket tartalmaz. A fal javítását és ezen csorbák eltüntetését nevezzük glettelésnek, melyet bátran mi is elvégezhetünk házilag pár szabály betartásával és pontos követésével.

Első körben érdemes felmérni, milyen festékkel volt festve a felújítandó plafonunk, mivel a következő lépéseket ez alapjaiban határozza meg. Amennyiben diszperziós festékkel volt korábban átkenve a felület, át kell kapargatni és a felvált részeket el kell távolítani, ha pedig enyves festékkel, akkor az egészet kaparjuk le. A meszes felületet átcsiszolást és portalanítást követően lehet elkezdeni megmunkálni.

Új gipszkarton mennyezet glettelése kapcsán nem eshetünk neki a felületnek azonnal, mindig a hézagolás technikájával kell kezdenünk a folyamatot, tehát az illesztékeket kell eltüntetnünk. Ehhez ajánlott üvegszálas szalag vagy más néven üvegszövetháló használata, amivel kizárhatjuk a későbbi repedések felbukkanását. A művelet önmagában már egyszerű: kitöltjük a hézagot és környékét gipszanyaggal, beleragasztjuk az üvegszálas hálónkat, hagyjuk száradni, majd rátehetjük a következő réteget. Ezután már játék a művelet, törekedjünk az egyenletes felvitelre, majd a további lépések előtt a száradást követően a tökéletes hatás elérése érdekében csiszoljuk át kézzel, csiszolórács segítségével.

Figyeljünk a körültekintő mozdulatokra, mivel kis gondossággal megkönnyíthetjük a magunk dolgát, és ezáltal válik a plafonglettelés pofonegyszerűvé!

Glettelés menete

Az egyenetlen falak festés előtti előkészítésének egy kihagyhatatlan eleme a megfelelő glettelés, amit fontos, hogy komolyan vegyünk, mivel nem kellően precízen végezve nagyobb munkát csinálhatunk később magunknak. A kisebb-nagyobb repedéseket, hibákat és egyenletlenségeket glettgipsszel tehetjük simává, a glettelés hálóval pedig egészen gyerekjátékká varázsolja a sima falak elérését, így bátran vesd bele magad Te is az otthoni munkálataidba!

Glettelést megelőzően érdemes a földet lefedni takarófóliával, de ha nem áll rendelkezésünkre, az újságpapír is megteszi, így nem kerül sehova az anyagból, ahova nem szeretnénk, és a létra sem sérti fel a padlót az elfoglaltság közben.

Na de hogyan is kell glettelni? Attól függően, hogy milyen típusú a felületünk, illetve kültéri – vagy beltéri glettelésről beszélünk, kiválasztjuk a legmegfelelőbb anyagot, majd glettgipszet keverünk belőle víz hozzáadásával, mígnem megfelelő állagot nem kapunk.

Mindig érdemes figyelembe vennünk a termék útmutatójában szereplő keverési iránymutatást, így el tudjuk kerülni, hogy feleslegesen keverjünk be túl sok port. Nagyon fontos, hogy mindig a vízbe tegyük a glettanyagot ázni kicsit, és ne fordítva, így bekeveréskor el tudjuk kerülni, hogy masszánk becsomósodjon, ezáltal a kívánt sima és vajszerű állagot kaphatjuk. Általában négyzetméterenként 1 kilónyit használunk 1 mm besimítási vastagság esetén, ehhez a mennyiségű porhoz 6-7 deciliter vizet kell használnunk a kívánt kivitelhez. (A pontos mennyiségeket azonban minden esetben a gyártó ajánlása alapján számoljuk ki!)

A spakli szélével érdemes a lyukakat és a repedéseket kikaparni, illetve a lazább darabokat eltávolítani, mielőtt a felvitelre kerülne sor. Ezután a glettből vegyünk a glettvasra, majd a spatulya segítségével oszlassuk el simító mozdulatokkal a falon, egyenletesen a problémás felületen betömve a lyukakat és környéküket. Amennyiben nagyobb hibát vagy falrepedést javítunk, a glettvasat önmagában is alkalmazhatjuk, de mibenlététől függően az üvegszövethálót is alkalmazhatjuk az áthidalás érdekében.

A sarkok trükkösek lehetnek, hiszen nem akarjuk lekerekíteni vagy elrontani azokat: glettvas segítségével ívesen el tudjuk oszlatni az anyagot az élek megtartásáért. Amennyiben a glett felhordása gondot okoz, használhatunk segítségül glettfelhordó sarokhengert vagy akár bandázsoló szalagot gipszkartonunk megerősítéséhez.

Glettelés csiszolása

Megfelelő fény mellett láthatjuk igazán, hogy a legnagyobb precizitás mellett végzett glettelés is hagyhat maga után csiszolandó területeket. Ezeken a glett-sorjákon nehézség nélkül átverekedhetjük magunkat csiszolóblokkal, finom csiszolóvászonnal vagy csiszolószivaccsal. Esetükben érdemes néha kicsapni a felgyülemlett port, hiszen a használat mértékétől függően eltömődhetnek, elhasználódhatnak és elkophatnak.

A glett száradása 4 vagy akár 8 órán át is eltarthat, ezt követően tudjuk átcsiszolni és portalanítani a felületünket a rendelkezésünkre álló eszközökkel.

A hibajavító glettelés és csiszolás után érdemes mélyalapozóval előkészíteni a festéshez a felületet, hogy a falfesték majd még jobban tudjon érvényesülni. Eddig a lépésig azonban tanácsos a glettnek 24 óra száradási időt hagyni, hogy minél tökéletesebben be tudjuk dolgozni a pórusokba a mélyalapozót, amit a sarkoknál és széleken ecsettel, nagyobb felületeken pedig már a festőhengerrel is felvihetünk.

Kapcsolódó termékek

    Rozsdamentes, saválló.

    270 mm x 130 mm
    Átvehető
    Szállítható
    20
    üzletben elérhető
gletteles