Alapozó festék

Az alapozást igénylő felületeink legtöbb időt felőrlő része a megfelelő alapozó festék kiválasztása. Hosszútávon mindenképp kifizetődő számunkra a megfelelő alapozó használata időtállósága és strapabírása miatt. Ezen előkészítési folyamattal biztosíthatjuk az esztétikus és sima felületet, valamint tapadást a következő felvitt réteg számára.

Alapozásról nem kell gondoskodnunk olyan esetekben, ha például látni szeretnénk a fa erezetét, vagy üvegfelületünk átlátszóságát szeretnénk megtartani, minden egyéb, az alábbiakban taglalt esetben vagy alapozó falfestéket, vagy mélyalapozót, vagy fémre való alapozó festéket kell használnunk, így a kívánt végeredmény kivitelezéséért igyekszünk segítő jobbot nyújtani az arra alkalmas termék kiválasztása érdekében.

 

Az alapozó festék alapanyaga szerint lehetnek vízbázisúak vagy oldószer alapúak. Oldószer alapú festékre fedésként gond nélkül használhatunk vizesbázisú festéket, vizesbázisú esetében viszont érdemesebb szintén vizesbázisú fedőt keresni. Ezen utóbbiak mellett szól még az is, hogy száradási idejük általánosságban sokkal kevesebb, illetve már nem bírnak azzal korábbról még esetleg ismerős szúrós szaggal és a festés utáni takarítással és ecsetmosással sem kell majd annyit bajlódnunk. Dönthetünk már univerzális típus mellett is, mellyel nem nyúlhatunk mellé akkor sem, ha nem tudjuk eldönteni, mit kellene válasszunk az adott felületünkre. Mivel több fedőfesték is kapható, melynek első rétege alapozóként is megfelel, így általánosan érvényes javaslat, hogy mindig az adott anyaghoz, célnak megfelelő festéket válasszuk, majd annak jellemzői és a fennálló igénybevételnek megfelelően szükséges megejteni a vásárlást. Garantálja velünk a festékréteg tökéletes tapadását: a Trinát univerzális alapozó festék kétségkívül segítségünkre lesz a felújítás vagy építkezés során otthonunkban!

 

Falfelületeinkre a falfesték mélyalapozó nélkül is felvihető, ugyanakkor, ha száradás után el akarjuk kerülni a foltosodást vagy csíkosodást, esetleg a több rétegnyi felhordást, az egyenletesség nevében érdemes a használata mellett döntenünk. A diszperziós mélyalapozó problémásabb falfelületeknél kifejezetten célszerű, amennyiben át szeretnénk állni diszperziós festékre, Ytong téglafalak esetén vagy ha régi, idejétmúlt falfelülettel állunk szemben, mely nedvességre málni hajlamos. A Héra Falfix diszperziós mélyalapozó egyfajta falfixként stabilizálja a falréteget a festék alatt a homogenitás biztosítása mellett számunkra, így bátran döntsünk mellette, ha az időtálló praktikum mellett tennénk le a voksunkat!

 

Vas, acél, réz és alumínium anyagú felületeink kezelése eltér a fent taglaltaktól bizonyos aspektusokat tekintve. Kül- és beltéren egyaránt akár egyetlen felhordással fényes, kemény, kopásálló és tartós réteget kaphatnak az alkalmazott fémfestéknek köszönhetően, legyenek akár vadonatújak, akár korábban már festettek. Esetükben a zsírtalanítás egy kiemelendő lépés, melyet oldószeres vízbe mártott ronggyal érdemes végezni a zsírfolttalan és nyomtalan munka érdekében. Emellett lényeges, hogy még rozsda esetén sem kell megijedjünk, mivel az anyagot akár magára a rozsdára is festhetjük, mindössze a pergő rozsdát szükséges eltávolítani előzetesen. A fémfestékek kitűnő magasfényű alapozóként és fedőfestékként is funkcionálnak, melynek köszönhetően igazán sokoldalú a felhasználhatóságuk. Összetételük garantálja az egyenletes és esztétikus eredményt fémfelületeinken, és felvértezi azokat a külső hatásokkal szemben. Keresse a magasfényű Trinát fémfestékeinket, melyek elérhetőek hat gyárilag lekevert színben, három kalapácslakk színben és fehérben is, sőt, egymással is keverhetőek!

Mutass többet